Kiremit Çatı Aktarma
Binaların üzerine çatı yapılmasının çeşitli sebepleri vardır. Ancak genel olarak kışın yağmur, kar ve rüzgarın; yazın ise güneşin zararlı etkilerinden korunmak amacı ile inşa edilirler. Özellikle kış koşullarının zor geçtiği ülkemizde çatısız binaların yarattığı sıkıntı malumdur. Çatının olmaması durumunda hem bina hasar görmekte hem de ciddi enerji kayıpları yaşanmaktadır. Çatının varlığı halinde de doğa koşullarının etkisi ile çatılarda deformasyon yaşanmakta ve her yıl düzenli olarak tamiratı gerekmektedir. Çatı aktarma, kiremit çatılarda yıpranan kısımların ve hasar gören kiremitlerin yenilenmesine verilen isimdir. Kiremit çatı örtüsü ülkemiz iklim koşullarına en uygun malzeme olmakla birlikte sıklıkla bakım ve onarım gerektirir. Aksi takdirde çatının taşıyıcı kısımları da dahil olmak üzere diğer çatı bölümleri de dış etkilere maruz kalarak binaya hasar, bina sakinlerine de rahatsızlık vermeye başlar. Çatı aktarma işi birkaç aşamada gerçekleştirilen teknik bir uygulamadır. Bunlar;
- Öncelikle çatıdaki kiremitler kontrol edilir. Kırık ve hasar görenler ayrılır, sağlam olanlar belirlenir. Çatıdaki kiremitlerin tamamı bu şekilde toplanarak ayrılır.
- Kiremit örtünün altındaki su yalıtım örtüsü toplanarak atılır. Yerine polyester keçeden yapılan kiremit altı su yalıtım örtüsü serilir. Bu kısmın altına çatı merteklerinin çakılması izolasyonun daha verimli ve sağlam olmasını sağlayacaktır.
- Çatı örtüsünün üzerine kurulduğu taşıyıcı birimlerin kontrolü yapılır. Genellikle ahşap malzemeden yapılan bu taşıyıcı elemanlarda ciddi hasar olması halinde yenisi ile değiştirilmesi gerekir. Kısmen zarar görmüş olması durumunda ise güçlendirilmesi gerçekleştirilir.
- Eğer çatılarda gizli dereler varsa yalıtımı sağlanarak suların kiremitlerin altına ve dolayısı ile çatının zeminine sızması engellenir. Asma dereler varsa yenisi ile değiştirilir.
- Asansör bölümü ve baca kenarları gibi kısımlarda izolasyon ve membran uygulaması yapılarak su sızıntılarının önlenmesi sağlanır. Yıpranan kısımların tamiri veya yenilemesi gerçekleştirilir.
- Kiremit yüzeylerin birleştiği köşelere beton dökülerek üzeri yine oluk kiremitlerle kapatılarak birleşme yerlerinden su sızıntısı önlenmiş olur.